Pullojukka 2.o


Hyvin yleinen, hauskannäköinen ja helppohoitoinen pullojukka ei ole turhaan monen lemppari, myös ehkä tavallisuutensa vuoksi monen inhokki. Itselleni tulee jukkapalmuista yleisesti ottaen ensimmäisenä mieleen ysärimäinen kombo; jukka istutettuna muoviseen altakasteluruukkuun ja heti toisena Ikean huonekasviosasto. Oli oikein piristävää huomata, että pullojukasta on sittenkin katseenkestäväksi viherkasviksi, ja että erilaisilla ruukkuvalinnoilla siitä saadaan taas kiinnostava ja se onkin kivan ilmava huonekasvi melko pinttyneistä mielikuvistani huolimatta.

Se vähän tavallinen ja joka kodin jukka on siis todella helppo päivittää tähän päivään ja nykykotiin sopivaksi kivalla ruukulla. Minkkudeassa jukat yhdistellään maalattuihin säilyke- tai sinkkipurkkeihin ja hillopurkin tyyppisiin lasipurnukoihin! Koska pullojukka viihtyy mahdollisimman pienessä multatilassa, kannattaa valita melko jämpti ruukku. Pullojukka on todella hidaskasvuinen, ruukun koko päivitetään asteen suurempaan esimerkiksi vain joka kolmas vuosi.

Kasteluntarpeen voi näppärästi päätellä pullojukan rungosta. Kun runko näyttää ja tuntuu muhkuraiselta, on viimeistään aika kastella jukkis. Hyvässä nestejännityksessä rungon pinta on sileä. Pari kolme kertaa kuukaudessa kevätkaudella riittää hyvin, jos se ei ole suorassa paahteessa. Se ei myöskään suutu kovin pahasti, jos sen unohtaa muutaman kerran kastella, koska paksu runko toimii vesivarastona. Harva kastelu saattaa tosin aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumisen, mutta kuivat latvat voi hyvin parturoida pois, joten vaarallista sekään ei ole. Lannoitus kevätkauden mukaan, muutaman viikon välein. 

Pullojukka yllätti freesillä olemuksellaan ja helpolla yhdisteltävyydellään erittäin positiivisesti, ja se taisikin pompsahtaa yhdeksi tämän hetken suosikeistani. 


©2018 Minkkudea Oy

 

Teksti julkaistu alunperin maaliskuussa 2018