Piikittelevä perunpylväskaktus

Kaktuksia sanotaan yleisesti ottaen helpoiksi hoidokeiksi, ja vaikka pehmeät ja ilmavat kasvit ovatkin monen mieleen, kaktuksilla saa luotua mahtavia kontrasteja. Niillä voi jopa vähän shokeerata sisustuksen saralla. Perunpylväskaktus on hauskan näköinen; siro, mutta karu ulkomuoto on viehättävä yhdistelmä. Sinkkiruukku, lasiruukku ja paperipussi toimivat yhtä kaikki tämän piikikkään kaverina. 

Rohkein yhdistelee karua kaktusta kirkkaisiin väreihin, pitsiin tai muuhun herkkään materiaaliin, ja silti ne näyttäisivät kuuluvan yhteen. Tämän kaverin kanssa vain mielikuvitus on rajana, koska mahdollisuuksia on varmasti yhtä paljon kuin sisustusmakuja ja tyylejäkin.

Eri lajikkeita yhdistelemällä saa mielenkiintoisia tavallisesta poikkeavia ja helppohoitoisia asetelmia, ja miksei perunpylväskaktusta voisi laittaa amppeliinkin ilahduttamaan. Loistava kasvivalinta myös miehekkääseen kotiin! 

Kun puhutaan helppohoitoisesta kasvista, miellän itse esimerkiksi kasteluntarpeen olevan muutamia kertoja kuukaudessa, ja ettei ole maailmanloppu, jos sellaisen kasvin unohtaa silloin tällöin kastella. Kuitenkin kaktuksien  kastelutarve on niin älyttömän vähäinen ja kevääseen painoittuva, että voisi melkein sanoa tämän tarvitsevan hoitoa vain 1/4 vuodesta.

Hoito-ohjeet perunpylväskaktukselle ovat siis ns. yleispätevät kaktusohjeet, eli talvella vettä ei välttämättä tarvitse antaa ollenkaan. Varsinkaan silloin, jos kaktus saa vain vähän valoa. Jos huonelämpötila on kovin korkea ja paikka valoisa, muutama vesipisara saattaa tulla tarpeeseen.

Kevät-/kesäkaudella vettä annetaan sitten hieman enemmän, noin kerran kaksi kuukaudessa ja reilummin kuin talvella, mutta taas syksyn tullen stopataan kastelu lähes kokonaan. Tämä sopii myös allergiseen kotiin, tosin piikit voivat aiheuttaa ihoärsytystä, jos eksyt tätä kaveria silittelemään. Kesällä sen voi siirtää ulos aurinkoiselle paikalle kasvamaan kesäkukkien sekaan, kuin melkein minkä tahansa muunkin viherkasvin. 

©2018 Minkkudea Oy

Teksti julkaistu alunperin helmikuussa 2018