Miksi valita pyykkietikka huuhteluaineen sijaan?

Mitä pyykkietikka on ja miten sitä käytetään?

Pyykkietikka on useimmiten valmistettu väkiviinaetikasta ja sekaan on lisätty jokin tuoksu. Pääsääntöisesti sitä käytetään pyykinpesussa huuhteluaineen tilalla. Puhtaan pyykin tuoksua voi itse säädellä pyykkietikan määrällä, itse laitan yleensä maksimissaan muutaman korkillisen. Se riittää siihen, että pyykki tuoksuu kevyesti. Etikan tuoksu hälvenee sitä mukaa, kun pyykki kuivuu, ja jäljelle jää vain tuoksu, joka on peräisin etikkaan lisätystä eteerisistä öljyistä tai ftalaattivapaista, laadukkaista tuoksuöljyistä.

Käyttötarkoituksia pyykkietikalle löytyy tätäkin useampia. Koska se poistaa vaikeitakin hajuja, voi sitä käyttää mm. huonekalujen ja muiden suurten, vaikeasti pestävien tekstiilien raikastamiseen. Olen raikastanut jopa muutaman tunkkaisen vanhan puulaatikon pyykkietikan ja veden sekoituksella. Suosittelen myös erittäin lämpimästi kokeilemaan vesi-pyykkietikkaseosta mm. jääkiekkovarusteisiin! Ne kun ovat vaikeasti pestäviä, eivätkä varsinkaan pitkän käytön jälkeen sieltä raikkaimmasta päästä. Varusteet ja huonekalut on helppo sumuttaa raikkaiksi spraypullon avulla.

Pyykkietikalla voi puhdistaa myös kodin kovat pinnat, peilit ja vaikkapa saunan lauteet. Soveltuu myös erinomaisesti ikkunoiden pesuun! Siivousta varten laimenna vedellä 1:4. Pyykkietikka on antiseptistä ja soveltuu näin ollen kivasti  myös siivoiluun.

 

Miksi sitten vaihtaa huuhteluaine pyykkietikkaan?

-Kotimaisuus

Meillä myytävät pyykkietikat ovat kaikki valmistettu kotimaiseen Rajamäen väkiviinaetikkaan.

-Pidentää tekstiilin käyttöikää

Pyykkietikka ei tuki kuituja, toisin kuin perinteiset huuhteluaineet. Se vähentää myös sähköisyyttä, ja kostea pyykki jopa kuivuu hiukan nopeammin etikan ansiosta! Helpottaa myös tekstiilin siliämistä. Myös koirien, kissojen ja pupujen karvat ja pöly yms. tarttuvat vaatteisiin vähemmän.

-Ihoystävällisempi

Huuhteluaineissa on mittavat määrät haitallisia kemikaaleja, eivätkä ne välttämättä sovi herkkäihoisemmille siitäkään syystä, vaikka olisivatkin hajusteettomia. Toki pyykkietikat saattavat aiheuttaa myös allergisen reaktion, mutta kemikaalikuormitus on niissä ihan toista luokkaa, kuin huuhteluaineissa. Esimerkiksi pienen lapsen herkälle iholle pyykkietikka on mielestäni parempi vaihtoehto, kuin huuhteluaine. 

-Ekologisuus

Ehdottomasti vihreämpi valinta verraten huuhteluaineeseen, joka kuormittaa ympäristöä päästessään vesistöihin.

-Pyykin lajittelu helpottuu

Ehkä ei edelleenkään kannata pestä punaisia ja valkoisia vaatteita sekaisin, vaikka pyykkietikka kirkastaakin värejä ja estää valkopyykkiä kellastumiselta. Elastaania sisältävät, esimerkiksi useimmat treenivaatteet, voi hyvillä mielin viskata koneeseen, kun käyttää pyykkietikkaa niille kielletyn huuhteluaineen sijaan. Samalla se raikastaa hikisimmänkin likapyykin. Myös froteepyyhkeille ja mikrokuituliinoille etikka käy hyvin, eikä se vähennä niiden imutehoa.

-Hoitaa ja huoltaa pesukonetta

Kaikki ehkä tietävät tunkkaisen tuoksun, mikä saattaa tulvahtaa pesukoneesta, jos vaikkapa luukku on ollut pitkään kiinni tai märät pyykit unohtuneet koneeseen. En ole itse enää huomannut minkäänlaisia koneesta tulevia hajuhaittoja sen jälkeen, kun pyykkietikkaa on meillä alettu säännöllisesti käyttämään. Lisäksi pyykkietikka poistaa saostumia muutenkin, eli tekee hyvää myös itse pesukoneelle ja jopa putkistolle. 

 

Sitten päästäänkin Minkkudean valikoimissa oleviin pyykkietikkatuoksuihin. Niitä löytyy tällä hetkellä kahdelta eri valmistajalta, Candle Light Storyltä ja Via S.:ltä. Ensiksi tarkempaan tarkasteluun pääsevät CLS:n pyykkietikat. Kaikki pullot ovat riittoisia 500 ml:n pakkauksia kierrätettävästä PET- muovista. 

Moroccan Mint

Tämä vahvan mintun tuoksuinen Moroccan mint- pyykkietikka  saa tuoksunsa 100% eteerisistä öljyistä. Mintun lisäksi siinä on vivahdus eucalyptusta, ja tämä pyykkietikka onkin todella raikas! Tuoksuista myös tämä on kaikista voimakkain. Mintun tuoksulla on hyviä vaikutuksia mieleen ja sanotaan, että minttu muuttaa negatiivisuuden positiiviseksi. Tämä on monen lemppari, eikä mikään ihme!

Pyykkietikka minkkudea minttu moroccan mint

Provencial Lavender

Rauhoittava laventeli yhdistettynä rosmariinin raikkaaseen tuoksuun toimii ihanasti yhteen! Tämä tuoksu on miedoimmasta päästä, ja se onkin erittäin miellyttävä. Laventeli jakaa mielipiteitä, enkä ole itsekään ollut suuri laventelin ystävä, mutta tämä on todella kivan tuoksuinen. Kannattaa testata! Tässä pyykkietikassa on myös käytetty 100% eteeristä öljyä. 

Pyykkietikka minkkudea

Andalucian Lemon

Uusin tulokas tässä pyykkietikkaperheessä. Sitruksinen tuoksu koostuu limen, appelsiinin ja sitruunaruohon 100% eteerisistä öljyistä. Kivan pirteä tuoksu toimii puhtaassa pyykissä erittäin hyvin.

Minkkudea pyykkietikka cls

Jungle Fruit

Herkullisen hedelmäinen tuoksu, takuuvarma pyykkäysboostin luoja! Yksi omista kestosuosikeistani, tähän palaan uudestaan ja uudestaan. Tuoksun voimakkuus on keskitasoa ja tuoksu on peräisin tuoksuöljystä. 

Pyykkietikka minkkudea candle light story

Magnolia Garden

Ihanan kevyt kukkaistuoksu, toinen lemppareistani. Tuoksun voimakkuus on kevyimmästä päästä, ja tämäkin on tuoksuöljyllä tuoksutettu. Jos yhtään pitää kukkaistuoksuista, on tämä hyvä valinta.

Magnolia minkkudea pyykkietikka

Nordic Air

Raikas ilmasto, puuvillamainen puhtaan pyykin tuulahdus. Suosittu pyykkietikka ja yksi sarjan voimakkaimmista tuoksuista. Puhtaanomainen tuoksu on tuoksuöljystä peräisin.

Nordic air minkkudea pyykkietikka

 

Mitä ajatuksia herätti, vaihtaisitko huuhteluaineen pyykkietikkaan vai oletko jo kenties vaihtanutkin?

 

Terkuin 

Miina / Minkkudea